Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Επίθεση της εφημερίδας Telegraph στον Γ. Βαρουφάκη – “Πάει την Ελλάδα στην καταστροφή”


Τους χειρισμούς του νέου υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη σχολιάζει ο αρθρογράφος της βρετανικής Telegraph Jeremy Warner, με τίτλο «Ο ειδικός της Ελλάδας στη θεωρία παιγνίων, οδηγεί τη χώρα του σε άθλια καταστροφή».

Κατά τον αρθογράφο οι έλεγχοι κεφαλαίου μπορεί να απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες αν όχι μέρες, εν μέσω αυξανόμενης σύγχυσης αναφορικά με τα ελληνική αιτήματα για διαγραφή χρέους.

Όπως αναφέρει ο Jeremy Warner, ο κ. Βαρουφάκης σίγουρα φαινόταν να διατυπώνει πολύ έξυπνα το πρόβλημα στην καρδιά του πειράματος της Ευρώπης στη νομισματική ένωση, όμως αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς τι προσπαθεί να πετύχει αυτός και οι συνάδελφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ. «Αρχικά υποσχέθηκαν θα αποκηρύξουν τα χρέη της Ελλάδας, τώρα λένε ότι θα τα τιμήσουν. Υπόσχονται να αντιστρέψουν τη λιτότητα και τώρα σχεδιάζουν να «απεξαρτηθούν», που προφανώς σημαίνει να μειώσουν την ελληνική χρηματοπιστωτική διατροφή από μία αυστηρή δίαιτα στο τίποτα».

«Λένε ότι δεν θα έχουν καμία συζήτηση με τη μισητή τρόικα που περιλαμβάνει την Ε.Ε. το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά αντίθετα, προτίθενται να διαπραγματευθούν διμερώς με τα μεμονωμένα κράτη που έχουν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα και μία σειρά πιστωτών».

«Καλή τύχη με αυτό. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα το ΔΝΤ και η ΕΚΤ να διαγράψουν τα χρέη τους – και δεν υπάρχει στην ουσία καμία πιθανότητα γι αυτό – παρά τα μεμονωμένα έθνη, τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια να εξηγήσουν στα κοινοβούλιά τους γιατί σε καιρό λιτότητας έχουν δανείσει τόσα πολλά χρήματα στην Ελλάδα μόνο και μόνο για ακυρωθεί μετά η υποχρέωση».

Αφού κάνει πρώτα μία αναφορά στις συναντήσεις του Έλληνα ΥΠΟΙΚ με Ευρωπαίους ομολόγους του ο Jeremy Warner συνεχίζει:


«Ο κ. Βαρουφάκης λέγεται ότι είναι ειδικός στη θεωρία παιγνίων. Υποθέτω ότι στη φύση του να παίζεις ένα καλό παιχνίδι είναι το να αφήσεις τους αντιπάλους σου να μαντεύουν έως την τελευταία στιγμή. Ο κ. Βαρουφάκης δεν είναι άλλη επιλογή από το να τηρήσει σκληρή στάση. Η ακροσφαλής διπλωματία θα είναι πάντα το ουσιαστικό στοιχείο της διαπραγματευτικής του στρατηγικής. Αλλά αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι απλά μία χαοτική ανοησία. Είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς τι θέλει ο κ. Βαρουφάκης. Μακριά από την επίτευξη προόδου, αυτό που στην πραγματικότητα κάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ναοδηγεί την Ελλάδα κοντά στον γκρεμό. Πώς η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να πληρώσει τους λογαριασμούς της μόλις τελειώσουν τα χρήματα; Αν δεν το κάνει πρώτη η ΕΚΤ, η Bundesbank σίγουρα θα κινηθεί σύντομα για να μπλοκάρει τις μεταβιβάσεις Target 2, που σήμερα είναι αναγκαίες για τη χρηματοδότηση της φυγής κεφαλαίων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η πραγματικότητα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει απλά ένα επικίνδυνο παιχνίδι, δεν παίζει απολύτως κανένα παιχνίδι και είναι πιθανό να μην παράγει τίποτα παρά μία άθλια καταστροφή. Είχα μεγάλες ελπίδες για τον κ. Βαρουφάκη, αλλά χάνω γρήγορα την πίστη μου. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και τα όρια στις αναλήψεις μετρητών από τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να είναι μόνο εβδομάδας, αν όχι ημέρες μακριά», καταλήγει ο αρθρογράφος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου